Novinka Blanky Malé: humorná i pikantní – mimořádně se slevou 25 %

Recenze: Sešit s tátovými recepty

archiv revue
Loni v září vyšla v nakladatelství HOST kniha Jackyho Duranda Sešit s tátovými recepty, k jejímuž čtení si musíte připravit něco dobrého!

Henri je Pan kuchař. Vede malou restauraci, s jídlem čaruje i doma a má své postupy i zásady. Jeho syna Juliena chce však od tohoto náročného řemesla ušetřit. Ten k otci však vzhlíží, rád se mu dívá pod ruce a neopouští jej ani na nemocniční posteli. Je mu tehdy na blízku a vzpomíná nejen na dětství plné dobrot, ale také na svá studia. Naráží přitom na sešit s tatínkovými recepty, který dávala dohromady Henriho láska Héléne, aby se stal cenným rodinným dědictvím.

Sešit s tátovými recepty pracuje především s motivem vztahu mezi otcem a synem, tedy s láskou. Jedná se tak o milý román protkaný jak nejrůznějšími delikatesami, tak také úskalími spojenými s kuchařským řemeslem. Jacky Durand ukazuje, že dobře ví, o čem mluví, a mnohdy si prostřednictvím písmenek opravdu pohrává s chuťovými pohárky čtenářů.

„Palačinek jsme nakonec nasmažili celý vagon a dáme si je i zítra. Zrovna se chystám zhltnout jednu s ostružinovým džemem od Marii, ale zadržíš mě: „Počkej, něco ti ukážu.“ Vezmeš pánev, pořádně ji poprášíš moučkovým cukrem, který se začne rozpouštět, zavoní to karamelem. Sundáš pánev z ohně, přidáš do ní máslo a pak smetanu. Směsí potřeš palačinku. Hltavě se do ní zakousnu. „Tak co, jak ti chutná moje karamelová omáčka?“ (str. 82)


Kniha pro mě představovala velmi odpočinkové čtení, nemusela jsem u ní přemýšlet a také mi příjemně ubíhala. Otevřela jsem ji zdánlivě jen na chvíli, ale vždy jsem přečetla jednu ze tří částí. Sešit s tátovými recepty řadím mezi knihy, které nenadchnou, ani neurazí, ale určitě nelituji, že jsem si jej přečetla.

Jacky Durand (*1962) pochází z města Dole. Vystudoval žurnalistiku a moderní literaturu na univerzitě ve Štrasburku. Je autorem kulinářského sloupku v deníku Libération a pořadu „Jackyho kuchtění“ na rozhlasové stanici France culture. Vydal už pět knih s tematikou krajových kulinářských specialit. Žije v Paříži a když zrovna nepracuje, rád poslouchá cizí hovory v bistrech a vaří ze všeho, co dům dá.Začátek formuláře.

Hodnocení: 70 %
Autor: Jana Langerová

 

Nenechte si uniknout zajímavé články!
Informace o nových článcích, soutěžích, knihách a akcích Vám rádi pošleme e-mailem.
Související produkty

Sešit s tátovými recepty

0.0 0
od 199
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte jej s přáteli.

Nejnovější články

Co nového napsali mistři napětí? Přinášíme rovnou 10 důvodů, proč si najít chvíli a ponořit se do světa napětí.
Loni na podzim vydalo nakladatelství Kniha Zlín další zářez plodné britské autorky Helen Fieldsové, konkrétně samostatný román Poslední na řadě. Temný thriller z mýty opředeného skotského ostrova vás jednoduše chytne a nepustí!
Svátek všech maminek klepe na dveře! Obdarujte ji nezapomenutelným zážitkem s naší speciální kávovou edicí. Přidejte k tomu knihu plnou dobrodružství nebo romantiky a nezapomeňte využít slevový kód MAMINKA. Několikanásobná radost je zaručena!