• Zákaznická linka 597 490 490

Recenze: Atlas chutí Čech, Moravy a Slezska

archiv revue
Přijít v dnešní době internetu s originální kuchařkou je téměř nadlidský úkol. Publikace omílají dokola tytéž recepty, mění se snad pouze fotografie. A přesto se to povedlo. Autorka vás provede nejen kuchyní, ale také krajinami, odkud recepty pocházejí. Seznámí vás s přírodou, mentalitou místních i jejich tradicemi.

Petra Pospěchová se narodila v Olomouci a už jako malá se čile otáčela v kuchyni díky své babičce. V Brně vystudovala sociologii a poté začala pracovat v médiích. Jako redaktorka píše o horolezectví a také, jak jinak, o gastronomii. V roce 2016 vydala „Outdoorovou kuchařku“, v níž spojila to, co ji baví. Jídlo, cestování a lezení po skalách. Aktuální kniha Atlas chutí Čech, Moravy a Slezska s podtitulem Regionální kuchařka vychází v nakladatelství Smart Press. Jde o druhé a značně rozšířené vydání publikace, která je na trhu několik let.

Přibyly recepty, ale kniha získala na atraktivnosti i díky tomu, že se autorka zaměřila na místa, odkud recepty pocházejí. A tak knihu ocení nejen kuchtíci, ale všichni ti, kteří se zajímají o cestování nebo lidové zvyky a tradice. Kniha je přehledná, autorka všechno srozumitelně vysvětlí a bez nadsázky si troufnu tvrdit, že pokrmy by zvládl uvařit každý začátečník. Důvodem je to, že jde o tradiční recepty, které se předávaly z generace na generaci na vesnicích, kde mnohdy nebylo z čeho vařit. Maso se připravovalo pouze v neděli a lidé byli rádi, když se jim povedlo v lese ulovit zvěř nebo natrhat něco, co jim vyrostlo za humny nebo na zahradě.

knize je i mapa, abyste si udělali představu o oblastech, ze kterých jídla pocházejí. Je zábavné i poučné sledovat, co se kde jedlo a proč tomu tak bylo. Myslím, že v tomhle ohledu vás čeká řada překvapení. Podle mapy bych měla znát sudetskou kuchyni a vzhledem k původu mých rodičů jsem předpokládala, že vařím to, co se vaří na Šumavě a v jižních Čechách. A ejhle, nejvíce receptů, které znám, pochází z Moravy. Je zajímavé číst o tom, jak lidé kdysi žili a čemu všemu přizpůsobovali své jídelníčky a stravovací návyky. Celá kuchařka je prodchnutá láskou k rodné zemi a úctou ke všem, kteří zde žili. Možná měli nuzné podmínky, ale i tak se snažili nasytit svou rodinu tak, aby se za nic nemuseli stydět.

Každý kraj má své typické suroviny a skvělé je, že díky téhle kuchařce uvaříte lahodně ale hlavně levně. Naši předci měli hluboko do kapsy, a tak jsou všechny ingredience cenově dostupné a snadno k dostání. Nemusíte obíhat specializované obchody a hledat tamto či ono. Tady si s trochou nadsázky vystačíte s kroupami, bramborami a kusem masa, které seženete v každém řeznictví. I tady najdete polévky, hlavní jídla a sladkosti. Recepty nevyžadují čas a vlastně ani žádné speciální vědomosti nebo pomůcky. Věřte mi, že až se pustíte do čtení, budete mít okamžitě chuť vyzkoušet všechno, co v ní najdete. Mnohá jídla nejspíš znáte podle názvu, ale vsadím se s vámi, že tu objevíte i řadu věcí, které jste nikdy nejedli.

Autor: Veronika Černucká

Nenechte si uniknout zajímavé články!
Informace o nových článcích, soutěžích, knihách a akcích Vám rádi pošleme e-mailem.
Související produkty
Čeština

Atlas chutí Čech, Moravy a Slezska

0.0 0
699 573
IHNED odesíláme
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte jej s přáteli.
zanechte komentář (zprávu)

Nejnovější články

Ještě stále hledáte knihy, které byste chtěli darovat dětem pod stromeček? Máme pro vás tipy na poslední letošní novinky.
Vyhrajte knihu, která je inspirací, jak si užít společné chvíle s rodinou i komunitou a přitom předávat dál důležité dědictví a moudrost našich předků. Letní a podzimní TRADINÁŘ získají 2 soutěžící.
Prémiový obsah
číst více
DaniElla od Nikoly Hiklové je citlivý a silný příběh o hledání sebe sama, který čtenáře vtáhne emocemi i upřímností vyprávění.