Rozhovor s MUDr. Davidem Frejem

archiv revue
MUDr. David Frej patří mezi renomované autory v oboru zdravého životního stylu a výživy a jeho knihy Ájurvéda / Indická medicína v praxi českého lékaře, Ájurvédské recepty pro zdraví, Biologické hodiny, Detoxikace léčivými oleji, Jak dál po antibiotikách (a během jejich užívání), Šťávy a míchané nápoje z přírody, Tučné superpotraviny a oleje, Zánět - skrytý zabiják nebo Zdravé střevo dávají desetitisícům čtenářů životní orientaci.
Ve své praxi se zabýváte funkční medicínou zaměřenou na léčbu zánětu a s ním souvisejících chronických civilizačních nemocí. Je to s námi opravdu tak špatné?
Ze své praxe vím, že dva ze tří pacientů mají v těle chronický zánět. Téměř nikdo z nich to netuší.

Jak taková situace nastane?
Ve chvíli, kdy nás imunitní systém začne chránit proti toxinům a škodlivým látkám ve stravě, vodě nebo ovzduší, spustí se v našem těle zánět. Jako přirozený biologický proces reaguje na vnější podněty tak, abychom zůstali zdraví. Problém nastává tehdy, když v těle přetrvává a přechází do chronického stavu. V knize Zánět - skrytý zabiják jsem popsal, že kaloricky bohatá, ovšem na živiny a antioxidanty chudá strava zvyšuje v současné společnosti tendenci k často neviditelnému zánětu a s ním spojeným autoimunitním nemocem, alergiím, cukrovce, obezitě, oběhovým potížím, psychickým poruchám nebo nádorovým onemocněním. Z praxe vím, že
po vynechání potravin, na které může tělo být citlivé nebo přímo alergické, netrvá dlouho a lidé se začnou cítit mnohem lépe.

Opravdu si lze pomoci od zánětu v těle jídlem?
Vaření je můj koníček, léta vedu kuchařské kurzy, takže mám bohaté zkušenosti, které opírám o moderní vědecké poznatky.

Co vaše kniha sděluje?
Jídlo je informace, kterou předáváme našemu tělu. Popisuji srozumitelně popsané principy protizánětlivé stravy a nabízím svoje originální a nutričně vyvážené recepty, které splňují její zásady. Celá kniha je úplným návodem, který lidem pomůže sestavit si vlastní jídelníček z potravin působících protizánětlivě a snižujících riziko chronických nemocí.


Je určena jenom těm, kteří o svém
zánětu vědí?
Je pro všechny, protože jak jsem uvedl, většina lidí netuší, že v sobě nějaký zánět nosí. Už v knize Zánět – skrytý zabiják jsem připravil test, podle kterého to každý pozná. V publikaci Stravou proti zánětu, která na ni volně navazuje, jsou recepty pro všechny
příležitosti, předkrmy, přílohy, saláty, polévky, hlavní jídla bezmasá i s masem a dezerty.

Pokud jde o zánět, jsou na tom třeba vegetariáni lépe než jedlíci masa?
V podstatě neexistují žádné kvalitní studie prokazující, že veganství či vegetariánství je zdravější než konzumace masa. Pokud však vegetariánství znamená jen vyloučení masa a jeho nahrazení sacharidy, nekvalitními oleji, sójou, polotovary, pečivem a sušenkami, jsou na tom vegetariáni hůř.


Jaké jsou tedy hlavní principy protizánětlivé stravy?
Je jich víc a uvedu alespoň dva. Moderní konzumace pšenice už přesahuje veškerá očekávání. Spousta lidí si k snídani dává toast anebo cereálie, k obědu těstoviny, knedlíky či pizzu. Další problém je sója. Doporučuji konzumovat ji maximálně dvakrát týdně, hlavně mužům, u kterých při větší konzumaci může dojít ke snižování počtu spermií. Řadu doporučení mám i pro sójové výrobky, například tofu.


A co naopak ano?
Třeba avokádo, šruchu, zdravé oleje a ořechy, makrely a všechno ostatní, o čem je moje kniha.

Text: Michael Schubert
Foto: Archiv Nakladatelství EMINENT
Nenechte si uniknout zajímavé články!
Informace o nových článcích, soutěžích, knihách a akcích Vám rádi pošleme e-mailem.
Související produkty
Čeština
Zánět skrytý zabiják
Čeština

Zánět skrytý zabiják

5.0 3
329 270
Poslední kusy
Čeština

Stravou proti zánětu

5.0 3
349 286
IHNED odesíláme
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte jej s přáteli.

Nejnovější články

Kdo si počká, ten se dočká, jak praví staré přísloví, které platí i v případě delšího čekání na nové knihy oblíbeného autora. A příznivci Břicháče Toma alias Tomáše Kosačíka se dočkali. Po více než dvou letech si konečně můžete pořídit jeho nové knihy. A vychází rovnou dvě. Je libo kuchařku nebo motivační knihu? Obě vycházejí 20. 6. 2024.
Vyhrajte knihu důležitou pro zdraví. Autor v ní vychází z nejnovějších studií a vlastních poznatků, které mu přinesla jeho desetiletí trvající lékařská praxe. Dozvíte se, jak vznikají střevní problémy a jak jim můžete předcházet a léčit je. Knihu získají 3 výherci.
Prémiový obsah
číst více
Zase se nám ochladilo, takže opět ideální čas na zachumlání do deky a otevření knížky. Vyberte svým ratolestem novou knihu, která je potěší.