• Zákaznická linka 597 490 490

Recenze: Upečeno s láskou

Upéct chleba není až tak složitá věc. Když jsem byla na mateřské (asi šest let zpátky), sem tam jsem ho upekla a všichni jsme ho snědli za křupava, dalo by se říct za tepla, jen tak suchý, protože byl výborný. Bylo to časově náročné, a tak s nástupem do práce, jsem ho přestala péct. Později jsem se dozvěděla na Facebooku o pěčení s kváskem. To jsem vůbec nechápala a říkala si, že je to na mě moc složité. Ale tahle kniha mi ukázala, že to zvládnu taky.

Uvidíme, zatím mám připravený pouze kvásek, se kterým se chlubím fotkou. Protože už to byla pro mě výzva. Knihu Upečeno s láskou jsem měla doma dva měsíce, než jsem se dokopala k  tomuto velkému činu, ale myslím, že jsem na dobré cestě. Za to můžu děkovat hlavně této knize, která je nádherně a srozumitelně provedena, takže k pečení láká pouhým slovem.

 

Je napsána pěkně od samého začátku – to zní možná divně, ale jak jinak sdělit, že jsou nejdříve popsány suroviny, pomůcky na pečení a pak přesné instrukce k založení a udržení kvásku. Dále tu máme 18 receptů na kváskový chleba, povídání o remosce a také spoustu receptů do remosky i do domácí pekárny. V závěru jsou tu recepty na drobnosti z kvásku. Kdo bude mít chuť, může zkusit dalamánky, krekry i placky. Na konci jsou recepty na dobroty na chleba či ke chlebu. Z toho určitě vyzkouším lahůdkové utopence. Z léta mám v mrazáku špekáčky, které mi zbyly a tak na utopence jsou jak dělané.

Pokud se mi vydaří kvásek, jako první zkusím upéct chléb každodenní, kde se mluví o tom, že je to jednoduchý, variabilní recept, který bych snad mohla zvládnout i já. U receptu je vždy uvedena teplota trouby i doba pečení. Pokud se mi vydaří, tak si za odměnu koupím ošatku na chleba. Ale to je hudba budoucnosti. 


Kniha Upečeno s luskou je krásně a kvalitně graficky i obsahově zpracována. Je jak pro začátečníky, tak i pro pokročilé pekaře. Je zde spousta zajimavých receptů, které doprovazí lákávé fotografie upečených výrobků. Kniha vybízí nejen k pečení, ale i k listování. A to je ten - pro mě - úžasný rozdíl mezi receptem na netu a v knize. Vždycky raději sáhnu po knize. Na netu je nekonečno receptů, ale nebaví mě to hledat tak, jak listování v knize, u které sedím i hodinu a ani nevím, jak ten čas utekl. Kniha je napsána zkušenými autorkami, na které se můžete podívat i na netu a to: 
www.pekarnomanie.cz nebo www.vune-chleba.cz. 


Moc krásně zde napsala o kvásku p.Gottwaldová a já si ji dovolím citovat:

"Ve skutečnosti mnoho pekařek (pekařů), které znám, vnímá pečení s kváskem jako spirituální záležitost, jež je spojuje se základními silami života – kvásek je totiž živý tvor. Když jednou vyzkoušíte kouzlo kváskového pečení, budete chtít začít experimentovat. A nezůstane jen u chleba – kvásek si najde místo pomalu a jistě všude tam, kde používáte droždí. Může být uchovávaný po celý lidský život, nebo předáván po generace. Často doprovázel přistěhovalce na jejich cestě neznámou zemí…

Vezměte kvásek a stvořte si chleba či pečivo svých snů!"


Tak tomu se říká super motivační povzbuzení. Já myslím, že upéct z kvásku není úplně lehké, ale stojí to za to. Jsem na sebe zvědavá....

Pokud jste jen někdy uvažovali o pečení z kvásku, tak určitě si knihu kupte. Stojí za to. Jo a kdyby někdo šťoural v tom, že nepoužívají kvásek, ale kvas, přečtěte si vysvětlení na str. 34. To je poznámka na okraj....  :-)

Hodnocení: 100 %
Autor: Jana Dořičáková

Nenechejte si uniknout zajímavé články!
Informace o nových článcích, soutěžích, knihách a akcích Vám rádi pošleme e-mailem.
Související produkty
Like

Latest articles

Ve spolupráci s firmou Dermacol jsme připravili skvělou akci. Při nákupu nad 299 Kč na jejich e-shopu dostanete ZDARMA rtěnku.
#Musthave pro všechny, co pečou!
Adventní čas už je tu zas. Pojďme si ho společně zpříjemnit a dokoupit poslední dárky za atraktivní ceny. Od neděle 27. 11. 2022 do neděle 11. 12. 2022 jsme si pro vás s vybranými nakladateli připravili spoustu překvapení. Otevřete nové okénko každý den.