5. adventní okénko: SLEVA na oblíbenou hru

  • Zákaznická linka 597 490 490

Recenze: Sexy dorty

archiv revue
Josef Maršálek je cukrář. A to ne ledajaký. Zkušenosti sbíral po celém světě, pracoval v prestižních podnicích a stal se porotcem oblíbené televizní show. Dorty jsou nejen jeho řemeslem, ale především celoživotní láskou a vášní.

Josef Maršálek (1982) je bez přehánění legendou české cukrařiny. Po mnoha letech strávených v cizině, kde piloval řemeslo a učil se postupy a technologie tamních jídel, se vrátil do České republiky. Usídlil se v Praze, kde se věnuje zejména pečení sladkostí. V současné době je již celebritou a jedním z nejvyhlášenějších odborníků ve svém oboru. Maršálek má na svém kontě dvě knihy o pečení, aktuální Sexy dorty z nakladatelství XYZ jsou jeho třetí knihou.

Kniha je výjimečná v tom, že Maršálek dostal od svého nakladatele volnou ruku v tom, jak knihu pojme. A tak nijak netroškařil a pořádně se rozšoupl. Jeho dorty připomínají umělecká díla a jejich fotografie si klidně můžete nechat zarámovat a pověsit na zeď. Nešetřil surovinami, zkombinoval nekombinovatelné a díky tomu vytvořil něco, co si budete chtít okamžitě vložit do úst. Sexy dorty jsou kuchařka, ale zároveň je to kniha, kterou ocení i ti, kteří v životě nic neupekli a kuchyně se bojí jako čert kříže. Ti se spokojí s listováním a obdivováním výtvorů, které působí jako z pohádky.

Kuchařka nemá žádný pevný řád. Maršálek pro dorty vymyslel bohémské názvy a jednotlivé recepty seřadil nahodile. Těšte se na přehlídku barev, chutí a vůní. Některé dorty dýchají orientem, jiné jsou téměř až futuristické a díky jiným se vrátíte do dětství. Pokud nejste úplní začátečníci, uděláte si jasnou představu, které dorty jsou obtížné na výrobu a které naopak zvládne každý. Inu, přiznejme si ale, že ne každý je dokáže načančat jako Josef Maršálek. Skoro bych řekla, že umělecká stránka a zdobení ho baví ještě víc než míchání těsta a přidávání ingrediencí.

Autor se nijak netají obdivem k opulentním a kýčovitým dortům a jeho postoj k vám je všechno jiné, jen ne direktivní. Nepoučuje, neobtěžuje mírami a váhami, ale přátelsky vám radí, na co si dát pozor. Je znát, že je to chlap, protože vám poradí i to, co by žena – cukrářka nejspíš považovala za banalitu. Všechny dorty jsou vyrobené z prvotřídních surovin a náplně je v nich tolik, že raději nepočítám, na kolik dorty vyjdou. Myslím, že vyšší pořizovací cena surovin je jedinou nevýhodou těchto dortů. Některé jsou opravdu bombastické a staly by se ozdobou každé slavnostní tabule.

Maršálek šel svou vlastní cestou a všechny jeho dorty jsou originální a možná až šokující. Překvapí vás, co všechno se dá zkombinovat a co všechno se dá vytvořit. I ten nejobyčejnější (ačkoliv to není přesný výraz) dort je umělecký výtvor, který si budete chtít upéct. Josef Maršálek se nespokojí s dobrým, on chce pouze to nejlepší. Jeho dorty uspokojí vaše mlsné jazýčky a kniha „Sexy dorty“ ve vás vzbudí touhu vytáhnout z poličky mouku a pustit se do pečení. Že se vám nepovede to, co Maršálkovi? Na tom ale přece nezáleží. Užijete si a přesně o to jde.

Autor: Veronika Černucká

Nenechte si uniknout zajímavé články!
Informace o nových článcích, soutěžích, knihách a akcích Vám rádi pošleme e-mailem.
Související produkty

Sexy dorty

4.0 3
od 249
IHNED odesíláme
Čeština

Moderní česká cukrařina

5.0 3
369 303
Vyprodáno
Čeština

Moje sváteční pečení

5.0 1
399 327
IHNED k dispozici na prodejně

Péct, milovat a žít

5.0 3
od 299
IHNED odesíláme
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte jej s přáteli.

Nejnovější články

Rok se s rokem sešel a opět tady máme adventní čas. Pojďte si ho zpříjemnit! Každý den až do Štědrého dne na vás v našem speciálním kalendáři čeká exkluzivní sleva nebo odměna. Nezapomeňte otevřít nové okénko každý den, ať nelitujete, že jste něco prošvihli.
Jsou tady poslední novinky tohoto roku, tak si je nenechte utéct...
Pokud vás nebo někoho z vašich blízkých či přátel zajímá tenis, zkuste své štěstí v soutěži o knihu, kterou můžete i darovat pod stromeček. Biografie Djokovič: Život a kariéra čeká na 3 výherce!
Prémiový obsah
číst více