Recenze: Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli

Edice ČT mi udělala radost a po necelých dvou letech vydala další díl knihy Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli. Svou babičku už nemám, tak mají tyto tituly v mé knihovně čestné místo a připomínají mi dětství.

Předmluvu ke knize opět napsal PaedDr. Jaroslav Berka, který se v ní tentokrát uvádí, že „virová epidemie přeházela naše životy a ukázala, že nastaly a opět mohou nastat okamžiky, kdy se nemůžeme spolehnout vůbec na nic z toho, co nám moderní doba přináší.“ Zmiňuje tak například šití roušek a zamýšlí se nad tím, že naši předkové byli v mnoha ohledech vyspělejší než my dnes. Následují krátké rozhovory se sedmi otázkami pro průvodce pořadem: Terezu Hátleovou, Petra Pěknice a Simonu Berkovou.

Kapitol je v knize celkem 16 a tentokrát potěší hlavně chovatele a gurmány. Zaměřují se například na skot, krůty a kachny, přítele člověka, čuníka a šunku, zeleninu, jablka, hrušky a jahody, perníky a moučníky nebo na víno a med. Tématu soběstačnosti se pak drží kosmetika a drogerie, domácí lékař nebo šikovné náhražky. Každý si zde zkrátka najde to svoje a určitě se bude kochat kvalitními fotografiemi doplňující moc zajímavé texty.

Já jsem knihu přečetla jedním dechem, zapsala si, co chci vyzkoušet a něco rovnou aplikovala v praxi. Vyrazila jsem do zahrady a nasbírala si zelené dobroty na jarní pročišťující čaj. K seznamu v knize, kde byly listy maliníku, květy sedmikrásky, listí černého rybízu i s pupeny a mladé pampeliškové listy, jsem doplnila ještě několik mladých kopřiv a na balkoně si pak vychutnala velmi zdravý nápoj.

Z receptů mě zaujal recept na staročeskou pražbu ze špaldy, domácí sýr s názvem omladinka, námořnické maso s karamelem, pomalu pečený krůtí krk, kopřivové lívanečky, bramborové placky pečené na plotně, rajská jablka jako kompot, zimní zeleninové lečo nebo karbanátky s červenou řepou. Tu jsem na rozdíl od mletého masa měla doma, tak jsem z ní připravila velmi jednoduchý a delikátní salát. Na něm se ukázalo, že není potřeba používat tisíc surovin, ale že v jednoduchosti je krása a stačí jen ty základní.

Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli 2 je skvělá kniha vycházející z neméně dobrého pořadu. Ten já osobně málokdy stihnu, takže jsem ráda, že mám vše takto po kupě a už se těším, jestli vyjde i třetí díl.

Hodnocení: 90 %


Autor: Jana Langerová

Nenechejte si uniknout zajímavé články!
Informace o nových článcích, soutěžích, knihách a akcích Vám rádi pošleme e-mailem.
Související produkty
Čeština

Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli 2

4.0 3
399 327
IHNED odesíláme
Čeština

Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli

5.0 5
399 327
IHNED odesíláme
Like

Latest articles

Velikonoční koleda zdravěji - co dát dětem do košíku? Připravili jsme pro vás malou ochutnávku z kuchařky Jíme zdravě - Velikonoční speciál.
Kniha, která ve vás zanechá spoustu emocí. V USA, Kanadě a Velké Británii se této autobiografie prodalo za první den více než 1,4 milionu výtisků.
Vítězové je kniha ze série Medvědín. Domnívám se, že by ale ani nevadilo číst knihu samostatně. Autor krásně doplňuje díl informacemi z minulých dílů, aby byl čtenář rychle v ději. Přestože jsem předešlé díly četla v roce 2020 připadalo mi, že jsem všechny postavy v knize opustila teprve včera. Maya, Ana, Leo, Amat, Benji, Bobo, Alicia, ale i Angi, Peter, Mira a další. Tím ale nechci říct, že předešlé díly nemáte číst. Komplet doporučuji všechny tři díly.